Szintézis-elmélet és -módszertan

Autonóm színművészet - interjú Sebő Ferivel

2017/12/04. - írta: bacchans

23755180_497268257320633_3814596126528113464_n.jpg

Az MKKP színházának (FASZ) rendezője

Hogyan élted meg a FASZ eddigi munkáját? Mennyire tartod sikeresnek? Mennyire vagy elégedett
Ugyanazt a módszert alkalmazom mint a BASZ esetében: egyre kisebb helyekre költözünk, így látszólag egyre nagyobb a közönség.

 A csapat túlnyomó többsége nem improvizatőrként, hanem politikai/civil aktivistaként érkezett. Sikerült-e „beinstruálni” őket az MKKP-n felül a színművészetbe is?
Nem.

Mára több a FASZ, mint faszkodás?
Mindig is több volt.

Mit üzensz a rossz nyelveknek, akik szerint időszerű lenne valami vállalható nevet adni a társulatnak?
Sosem törekedtem ilyen értelemben "vállalható" név vagy címadásokra. Az első darabom címe Gecy volt, már az ipszilonra is sajnálom, hogy hagytam magam rábeszélni. Gyakran egy meghökkentő ötletről utólag derül ki, hogy miért jó.

Mi a helyzet a felcsúti gabonafasszal?
Gergővel már évek óta terveztük azt a gabonafaszt, a színházunk is erről kapta a nevét. Néha elnevezünk dolgokat olyasmiről, ami elsőre eszünkbe jut, pl. „Két hét múlva”, ami a kocsmánk neve; de nem lehet ott randit megbeszélni mert az ember állandóan azt hiszi, hogy később lesz. Néha életszerű elfogadni az első impulzusokat, még akkor is, ha utána a következményeivel sokáig kell együtt élni.

A gyakorlatban hogyan támogatja az anarchikus színházi képzés a sikeres aktivizmust?
Sajnálatomra nem folyik anarchikus színházi képzés a FASZ-ban, teljesen hagyományos impro tréning folyik, annyiban formabontó (de az mitől lenne anarchista) hogy LARP-pal is foglalkozunk és társadalomkritikus témákkal dolgozunk. A sikeres aktivizmus maga az anarchikus színházi képzés, kérdezd meg Vajda Robit.

A kezdetektől fogva terv (ÍGÉRET) volt, hogy a FASZ-nak saját színház-kocsmája lesz. Mennyire valósult ez meg?
Legalább a fele megvalósult, és ne legyünk telhetetlenek. A kreativitásnak amúgy sem tesz jót a letelepedés, jóllakottság, kényelem. Utálom, amikor ezt cinikusok mondják, de mi a nehézségekből (is) nyerjük az energiáinkat. De jó lenne egy nagyobb hely. Kétféle goabuli van, van amikor városi emberek egy gyönyőrű helyre elvisznek más városi embereket pénzért és van amikor városi emberek kietlen vidékeket megcsinálnak gyönyörűre és minden ingyen van, pl a burning man kezdetben ilyen volt. Mi az utóbbira törekedjünk, de ez egy attitűd is, hogy ne várjuk, hogy a sült galamb a szánkba repüljön hanem képesek legyünk megküzdeni az elemekkel és a poklot mennyországgá változtatni. Ez lelki gyakorlat is. Gondolj bele, hogy a Nevada sivatagba tódulnak ma az emberek ami kb a legkellemetlenebb hely a földön. Ez sokkal nagyobb szám mint találni egy gyönyörű szigetet és tönkretenni. Úgy hívjuk ezt a projektet, hogy Terraformálás. Lehet, hogy ez nem is egy új színdarab címe, hanem egy élhetőbb környezet kialakításáé, minden szinten.

Az őszi évad fő témája: a képviselőjelöltek karakterépítése. Hogy halad ez a folyamat? Milyen kihívásokkal kell szembenézni, és feloldja-e ezeket a társulati háttérmunka és a tréning-környezet?
Igen, a tréning felbecsülhetetlen értékű a jelöltek számára, hiszen a kialakított karakterüknek megfelelő poénokon tud gondolkodni egy húszfős csapat. Aki kreatív szakmában dolgozik, az tudja, hogy ez mekkora érték.

Mennyire áll készen – saját megítélésed szerint – a jelenlegi kampánystáb a választásokra?
Alakul a dolog, elképesztően tehetséges emberek finom összmunkája lesz ez a dolog, nagyon izgulok, mert valószínűtlenül jó társaság van, remélem ez megmarad márciusig. Mindig vannak, akik közvetlenül a csata előtt dezertálnak, de most úgy érzem, hogy már most van egy olyan lendülete a dolognak, ami ígéretes. Nyáron volt a mélypont.

Te magad is indulsz. Mennyire vagy magabiztos a karakteredben?
Semennyire, egyelőre a többiekkel vagyok elfoglalva, én majd a végén imprózok valamit. Nekem nem lesz fiktív karakterem, önmagamként indulok, az is elég fiktív lesz most nekem.

23435198_10155943360270719_3136121357562615174_n.jpg

Mesélj a választási stratégiádról és terveidről a kerületben!
Szeretném népszerűsíteni és bevezetni azt a trolibuszt, amivel előbb lehet odaérni a célállomásra, mint, hogy egyáltalán elindultunk. Több idő maradna készülődésre, és nem lehetne lemaradni a múltheti tréningről sem.

Milyen élmény színészként belehelyezkedni egy politikai szereplő helyzetébe?
Színészként olyan szereplők helyzetébe éled bele magad, akik egy adott történettől, kontextustól, viszonyrendszertől függően érdekesek. Itt az alapsztori, vagyis a magyar közélet, a legdurvább ázsiai trash horror filmekre emlékeztet, szóval gondolhatod milyen „élmény” belehelyzezkedni.

Mennyire inspirál ez a téma íróként? A következő színdarabodban érinteni fogod a hazai politikai közélet témakörét?
Nagyon várom már hogy vége legyen a választásoknak, és lehessen következő darab. Nehéz megmondani, hogy elegem lesz-e a témából vagy nem tudok lekattanni majd róla. Krassó György életéről tervezek egy musicalt, végül is az Október Párt az ilyen Kutyapárt-szerű, ha ismered.

Hol képzeled el a következő darabod debütálását? Továbbra is az RS9 színpadán, esetleg a FASZ és BASZ közös, új helyén?
Jó lenne valami nagyobb helyen, ritkábban, de több ember előtt és nagyobb fizetésért. Remélem azért az rs9-ből nem rúgnak ki.

Milyen reményeket fűzöl a társulat bemutatkozásához? Mi lesz terítéken a 22-ei támogatói esten a Gödörben?
Bemutatjuk a Kutyapárt összes jelöltjét (egyelőre 666 jelöltünk indul de még keresünk embereket, ha több helyen vesztünk, többet lehet kaszálni állítólag). És lesz HotDogz koncert, ami a párt hivatalos propaganda-zenekara. Eredetileg 100 fős zenekar volt (a száztagú cigányzenekar mintájára), de minden próbán eltűnik egy zenész, most hárman vagyunk, remélem decemberre marad még valaki, mert azért ez sok próba.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szoveg-kozotti-let.blog.hu/api/trackback/id/tr7313420827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása