Szintézis-elmélet és -módszertan

TRANSZCENDENS FORDULAT - társulati munka reflexió

2017/05/30. - írta: bacchans

A Felcsúti Anarchista SZínház kulturális managereként végzett archivista munka sorsfordító volt számomra. Az elmúlt hetek némasága, mely egy epizód lezárásának félelmével magyarázható, egyben az új nézőpontok előkészítése is volt. A Szöveg-közötti-lét cikkanyaga és tematikája ezeddig tökéletesen kooperált a FASZ tevékenységével. Az antropológiai vizsgálat, részt vevő terepmunka fontos pontja azonban: az eltávolodás. Ahhoz, hogy a megfigyelő tárgyát ténylegesen, a jelentések mélyrétegéig feltárhassa, távolságot (distanciát) kell létrehoznia. Hasonló eltávolodás maga a terepmunka is. Abban az esetben a szituációban az egyén saját identitásából lép ki, és a közösségen belül pozicionálódva építi újra egzisztenciáját. Az antropológiai terepmunka az élménnyel válik teljessé. Az élmény azt az értelmezési többletet adja, ami az objektív és racionális megismerési modell vakfoltja. Az élmény az adott kultúra beavatottjává tesz. A FASZ keretein belül a leghangsúlyosabb a játékélmény inspiratív ereje volt.

fb_img_1496102647380.jpg

Ahhoz, hogy a tréning, vagy a szerepjáték különböző szituációiban el tudjam engedni magam, felszabadultan merjek cselekedni, a legfontosabb körülmény, amelyet minden oldalról fel kellett építenem: a BIZALOM volt. Tapasztalataimból azt szűrtem le, hogy ennek a létfontosságú feltételnek a megteremtéséhez az erőszak és a túlzott intimitás közösségi szankciója, ill. az állandó reflexiók vezettek el. A reflexió etimológiai (szóeredettani) értelemben visszahajlást jelent - visszahajlást az eredeti minőség felé, hiszen minden rítus és kísérlet után vissza kell térni az antroposz (emberi minőség) eszményéhez. E forma jelentése viszont dinamikusan változik, konkretizálódik az aktuális helyzet függvényében, és jelentését feldúsítják, telítik a közösségi energiák.
A kollektív energiák felszabadító ereje, a közös cselekvés hordereje, az egyéni törekvések korlátozásából, önfeláldozásból és lemondásokból épül. Abból, hogy legyőzöd magadban a zsarnokot, hogy meghaladod az individualizmus trendi interpretációját, mi szerint önmagad beteljesítésének módja a saját elképzeléseid megvalósítása. A valódi teljesítmény, melyet az anarchista logika elsajátítása nyújthat: önmagad beteljesítése egy közösség produktív tagjaként.

2017-05-17_05_41_55.jpg
Ennek a törekvésnek sikeres terepe volt az anarchista színházi csoportmunka. Rengeteg új távlat nyílt meg az által, hogy a FASZ-közösség sikeres anarchikus kísérletté vált, a nézőpontok és életmód-stratégiák pluralitása ellenére. A résztvevők a csoportdinamikát sikeresen építették fel, lerombolták a belső blokkokat, és kinyitották elméiket a kiszámíthatatlan helyzetekben is, a kooperatív megoldásokra épülő közösségi alternatívák felé. Most, hogy a kísérletek és a befektetett munka elmélyítette a társulati identitást és a dinamikus, autonóm egység fenntartásának módszereit: határ a csillagos ég. Ne feledjétek: A FELFELÉ AZ ÚJ ELŐRE!

fb_img_1496103144530.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szoveg-kozotti-let.blog.hu/api/trackback/id/tr7512549807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása