Szintézis-elmélet és -módszertan

Az ellenállás új fejezete

2019/01/02. - írta: bacchans

2018. decemberben az ellenállás, a polgári engedetlenség új fejezete nyílt meg Európa-szerte. A kapitalista társadalmak egy része eljutott a polgári öntudat azon fokáig, melyben belátja, hogy a jelenlegi állapotok és hatalmi gyakorlatok fenntarthatatlanok. Bizonyos, alulról szervező, és a tüntetési hullám által új lendületet kapott rezisztens csoportok és elemek eljutottak a felelősségvállalás, és az aktivizmus áhított (forradalmi változáshoz szükséges) szintjére is.
altsztrajk.jpg

Indul a 2019-es év, tele kétségekkel, a társadalmi krízis tüneteivel, megkérdőjeleződött hatalmi viszonyok között. Vajon képesek vagyunk kellő potenciált kovácsolni a bennünk munkáló létakarat előmozdításához? Képesek vagyunk változtatni a megcsontosodott, és funkcióját vesztett államiságunkon a fenntartható jövő érdekében; vagy belepusztulunk a fennálló "rendbe", az önpuszitó hagyományok követésébe? A jelen rendszer alkalmatlan az emberi élet minőségét össztársadalmilag megteremteni. Én nem akarok a többség társadalmában élni - nem akarok kiszolgálni egy rendszert, ahol csak bizonyos embereknek járnak megfelelő életkörülmények, jogok és lehetőségek a boldogulásra. Olyan közösségben akarok élni, ahol az a cél, hogy MINDENKI boldogulhasson, ne csak a többség.

kma1400-1000x667.jpg

Egyre szélesedő, létminimumon konzervált társadalmi perifériánk továbbra is képviseletlen. Azok a nélkülüző és deprivált elemek sem jutnak szóhoz a politikai cirkusz pódiumán, akik tömegesen demonstrálták elégedetlenségüket az elmúlt hetekben. A színpadias ellenzéki gesztusok, amelyek bekerültek a "köz médiájába" - nem képesek hitelesen artikulálni a dühödt tömeg elégedetlenségének elmosódó ordításait. A nyílt erőszak és a parttalan agresszió megjelenése, terjedésének tendenciái egyértelműen indikálják a társadalmi párbeszéd totális sikertelenségét. A legvérlázítóbb talán a lejárt szavatosságú ellenzéki képviselők önlejárató kampánya, amivel megpróbálják kivéreztetni a mozgalmat.
AZ ELLENÁLLÁS NEM AZ ELHITELTELENEDETT ELLENZÉKI PÁRTOK PRIVILÉGIUMA! AZ ELLENÁLLÁS VALAMENNYIÜNKÉ, AKIK NEM VAGYUNK ELÉGEDETTEK A JELENKOR TÁRSADALMÁVAL, ÉS VÁLTOZTATNI SZERETNÉNK A FENNÁLLÓ VISZONYOKON. A TÁRSADALMI TÉNYEK MEGVÁLTOZTATHATÓAK! ,,A VALÓSÁGOT MI ÍRJUK!"

A legbíztatóbb az ellenállás természetének decentralizált morfológiája, a propaganda üzenetével szemben: az elégedetlenség nem egy, vagy bizonyos csoportoktól érkezik, hanem a társadalom valamennyi rétegéből. Az ország, sőt, a kontinens számos régiójában egyidejűleg támadt fel a változtatás igénye. Ez bíztató, mert azt jelenti, sokak szerint van értelme cselekedni, küzdeni a jövőért - nem pusztán a sajátunkért, hanem az egész emberi sorsközösség fennmaradásáért. A klímaváltozás következtében az életünk megváltozott: kimozdultunk a komfortzónánkból, és létszükségletté vált a gyakorta váltakozó szélsőséges viszonyokhoz való sikeres alkalmazkodás. A kirívó helyzetek megoldása kreativitást igényel. A csőlátás nem fogja tudni áthidalni az abszurd élethelyzeteket. Aki nem hiszi el, hogy képes elméjével megcélozni a végtelent - a véges és végzetes eszmékkel és dogmákkal szemben - az sajnos elenyészik, akár a múlt. Érzem, hogy ebben az évben megerősödik a terrorral, a zsarnoksággal és a kapitalista világrend embertelenségével szembeni ellenállás, és mi számolhatatlan tömegként, egyszerre érezzük úgy, hogy ugranunk kell - és mozgásunk lendületével kimozdítjuk az embertömegeket a kártékony sémákból, kezünk és elménk kemény munkájával új társadalmi minőségeket alkotunk!

Reménykedem abban, hogy minél kevesebb járulékos veszteséget termel a fennmaradásért vívott kőkemény harc. A nemzetállamok logikájára épülő európai civilizáció is fordulóponthoz érkezett. Az autoritás kínzó bilincsként nehezül az egyénre, láncra verve képzeletét, az egyetlen olyan tiszta, pozitív erőt, amellyel képes lenne fogalmat alkotni saját boldogságáról, hogy az életet ne szolgaként, hanem a lét szolgálatában élhesse. Az országhatárokat uralkodói igények rajzolják, de a tájat valójában a természet formálja és alakítja, a lakosság pedig változatos, kulturálisan heterogén komplexumot alkot. Sokan vagyunk képesek elvonatkoztatni az igazságtalan és igaztalan nézetektől. De vajon ki tudjuk álmodni magunkat ebből a megtébolyodott, szellemileg nyomorgó, apátiában úszó társadalomból?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szoveg-kozotti-let.blog.hu/api/trackback/id/tr9314524640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.