Szintézis-elmélet és -módszertan

ANARCHIKUS AKTIVIZMUS - Riportsorozat

2017/06/07. - írta: bacchans

Napjainkban egyre inkább kiüresednek a kulturális fősodor identitás-lehetősègei, így egyre nagyobb teret kap az autonóm életstílus. A civil és művészeti aktivizmus olyan cselekvési alternatívákat jelentenek, melyekkel sikeresen pozicionálódhatunk a folyamatosan változó társadalmi és politikai játéktérben. Olyan életműveket szeretnénk felmutatni és elemezni, melyeknek ismertsége csekély, esztétikai hordereje viszont jelentős és kiaknázatlan. Az anarchikus elvek segíthetnek kompenzálni azt a hiány-állapotot, amit az ideológiai, értékrendbeli és társadalmi krízis generált.

fb_img_1495318961204.jpg

Az oral historyk a hazai anarchikus közösségek exkluzív világába adnak betekintést egy-egy kulcsszereplő személyes èlettapasztalatain keresztül. A keletkező narratívák és interpretációk képeznék a tervezett kiadvány korpuszát. Az életművek reflexióját a ‘’SZÖVEG-KÖZÖTTI-LÉT’’ szerkesztői teamje értékeli majd (ifj. Sebő Ferenc, Kertész Luca, Kökény Kármen Ildikó) esztétikai, pszichológiai és antropológiai szempontok alapján.
Az anarchikus aktivizmus hazai hagyományát nem monumentalizálni igyekszünk. Úgy gondoljuk, hogy a formabontó életművészet elmélete és gyakorlata a jelenben is releváns, hatóereje pedig a jövőbe mutat. Az államszocializmustól napjainkig aktív és rezisztens társadalmi-kulturális regiszter az örök ellenzékiség, a kritikai társadalomszemlélet támpillére.
Olyan kérdésekre keressük a választ, hogy: (1.) mik az autonómia-anarchia-avantgárd jelentésének mélyrétegei; (2.) mit jelent a gyakorlatban az underground kultúra melletti elköteleződés; (3.) milyen felelősséget jelent az alternatív regiszteren belüli társadalmi cselekvés; (4.) hogyan képzeljük el - mi, anarchisták - a gondolkodás globális forradalmát. Módszertanilag a kvalitatív (minőségi) empirikus (gyakorlati) módszerekre és episztemológiai (ismeretelméleti) pozícióra támaszkodunk. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szoveg-kozotti-let.blog.hu/api/trackback/id/tr4612572067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.