Szintézis-elmélet és -módszertan

IGEN, SŐT! - Az elrugaszkodás programja

2017/04/21. - írta: bacchans

A Felcsúti Anarchista SZínház tevékenységét fémjelző gondolat: IGEN, SŐT! Az improvizáció egyik alaptézise - az anarchista ismeretelmélet kontextusában -, hogy: a helyett, hogy a mindennapi élet mintájára, minden spontán ötlettől, és ajánlattól egyből elzárkóznánk; kimozdulunk a konfortzónánkból, és NEMET MONDUNK A NEMRE. Így lehetőségünk van a játék során tesztelni a legszélsőségesebb lehetőségeket is. A nézőpontok pluralitása (sokszínűsége) okozta konfliktus a drámai szituációbol bontakozik ki, majd annak kontextusában oldódik fel. A művészeti produkcióban a különböző perspektívák szintézise valósul meg.

received_1859859570895097.jpeg

A társulat zászlajára tűzi az elrugaszkodás programját. Az IGEN, SŐT elve: (1.) megérteni a másik mondanivalójának konstrukciós logikáját - melyből a kommunikált üzenet építkezik ; (2.) elsajátítani a szótett logikáját - belehelyezkedni a másik nézőpontjába; (3.) majd alkalmazni e másiktól kapott tudást - rávetíteni a saját cselekvési lehetőségeim horizontjára. A közösségi cselekvés előszobája: a másik - a kulturálisan MÁS - elképzeléseinek megértése és elfogadása. A másik másságának megértése a legfőbb inspiráció önmagunk építéséhez. A pofátlan őszinteség hiperrealizmusának formabontó erejével építhetjük csak közösen a távlatokat. Persze ehhez HINNÜNK KELL, hogy vannak még élhető és fenntartható társadalmi alternatívák. Nézzünk egy radikális példát az "igen, sőt" improvizációs lehetőségére, Tudjukki és Feri előadásában:

Sőt, zsidó gyíkemberek

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szoveg-kozotti-let.blog.hu/api/trackback/id/tr412434853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása